Concediu de odihna neefectuat vs. concediu efectuat in avans – incetare CIM

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor. Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Pentru a afla zilele de concediu de odihna de care poate beneficia un salariat se procedeaza astfel:

  • in functie de perioada in care acesta a lucrat, se va imparti numarul de zile de concediu alocate conform contractului de munca la 12 luni (daca acesta lucreaza de 1 an de zile).
  • in cazul in care acesta s-a angajat in cursul anului, se va imparti numarul de zile de concediu alocate potrivit contractului de munca, de exemplu 21 de zile, la numarul de zile calculate din perioada in care acesta a inceput sa lucreze pana la sfarsitul anului.

Incetare CIM – concediu neefectuat:

In situatia in care contractul individual de munca al salariatului inceteaza inainte ca angajatul sa isi ia concediul de odihna la care a avut dreptul cat timp a fost angajat, acesta se va compensa in bani.

Incetare CIM – concediu efectuat in avans:

In situatia in care contractul individual de munca al salariatului inceteaza iar angajatul si-a luat mai multe zile de concediul de odihna decat avea dreptul, atunci potrivit art. 256 alin. (1) din Codul Muncii acesta va trebui sa ii restituie angajatorului suma necuvenita (“Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie”).

Salariatul poate restitui suma de bani de bunavoie, prin predarea la casieria unitatii. In caz contrar, angajatorul poate retine sumele acordate salariatului in mod necuvenit, insa doar pe baza unei hotarari judecatoresti.

Articole similare